Дайджест FEMIDA.UA: Правові новини для бізнесу

  1. Президент підписав Закон про ринок землі

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 552-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.

  1. Новели держреєстрації бізнесу почнуть діяти після затвердження структури власності ЮО

28 квітня набрав чинності Закон України № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який передбачає, зокрема, нові правила надання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб. Втім, в частині обов’язкового надання інформації норми почнуть працювати пізніше – з моменту набрання чинності наказом Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності ЮО.

  1. Розширено можливості рефінансування кредитів бізнесу за програмою «5-7-9»

Уряд розширив можливості рефінансування діючих кредитів бізнесу за умови збереження робочих місць та зарплат найманим працівникам. Компенсація ставки за діючими кредитами до 0% буде доступна за умови збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу порівняно із станом підприємства на 1 березня 2020 року.

  1. Бізнесу, постраждалому від COVID-19, надаватимуть кредити з державною гарантією 

Уряд запланував законодавчі зміни, які передбачають надання малому і середньому бізнесу, що зазнав фінансових втрат внаслідок пандемії COVID-19, доступу до фінансових ресурсів шляхом отримання кредитів з частковою державною гарантією.

  1. Призначено нового очільника Податкової

Олексій Любченко став Головою ДПС, його було призначено шляхом укладання контракту, тільки на період дії карантину. Новому очільнику поставлено, зокрема, завдання забезпечити визначений план надходжень до держбюджету, при цьому жодний тиск на бізнес неприпустимий; не допускати затримок з автоматичним відшкодуванням ПДВ чи безпідставного блокування податкових накладних.

  1. Туристичному бізнесу пропонуються податкові пільги 

До парламенту подано законопроект № 3377, яким, зокрема, пропонується звільнення операцій з надання туристичних послуг від сплати ПДВ, ЄСВ, податку на прибуток, земельного податку та податку на нежитлову нерухомість.

  1. ТПП розглядає звернення бізнесу щодо форс-мажору 

За період дії карантину система ТПП в Україні вже оформила понад 600 сертифікатів про наявність форс-мажорних обставин. Відмов у видачі сертифікатів – приблизно 10% від заяв, що надійшли. В ТПП наголошують, що некоректно подані документи і нечесні обґрунтування можуть стати причинами звернення їх контрагентів до судів.