Дайджест FEMIDA.UA: топ-10 правових новин для бізнесу за липень

ОСНОВНІ ЮРИДИЧНІ НОВИНИ ЛИПНЯ-2020 ДЛЯ БІЗНЕСУ

  1. Штрафи і пеня за кредитами в період карантину не нараховуються

4 липня набув чинності Закон  № 691-ІХ, який захищає позичальників під час карантину та у 30-денний строк після його завершення. У разі прострочення позичальником у вказаний період виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця  неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

  1. НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 6 % річних з 24 липня 2020 року. Планується зберегти ставку на такому рівні до кінця року.

  1. Набрав чинності новий Закон про Митний тариф

2 липня набув чинності новий Закон «Про Митний тариф України», який забезпечує здійснення митного оформлення товарів в Україні із застосуванням сучасних міжнародних норм митного права в частині класифікації товарів. Сучасна УКТЗЕД спростить співставлення даних митної статистики, забезпечить спрощення аналізу товарних потоків на митному кордоні України, пришвидшить митне оформлення.

  1. Бізнес тимчасово не реєструватимуть

Мін’юст попереджає: у зв’язку із запуском нового ЄДР з 5 по 16 серпня не прийматимуться документи на реєстрацію юридичних осіб та ФОП, зміну директора, внесення змін до зареєстрованих даних тощо. Втім, деякі послуги все ж працюватимуть.

  1. Орендарів держмайна звільнено від плати на час карантину

Кабмін з метою підтримки бізнесу ухвалив постанову, яка звільняє орендарів державної власності від орендної плати або ж надає знижки в 50% та 75% в залежності від типів їхньої діяльності на період карантину.

  1. Гральний бізнес легалізують

Верховна Рада прийняла Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Запроваджується виключний перелік дозволених видів діяльності, ліцензування, вимоги до фінансового стану організаторів, грального обладнання тощо.

  1. ВР зробила крок до запровадження «інвестиційних нянь»

Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект № 3760 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» (так званий «закон про інвестиційних нянь»), яким пропонується визначити організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проектів зі значними інвестиціями, передбачити ряд пільг.

  1. Діють зміни у державній реєстрації бізнесу

З 15 липня набули чинності зміни до Закону № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», які передбачають внесення до ЄДР інформації про встановлення/скасування вимог нотаріального засвідчення справжності підпису учасника під час прийняття ним рішень з питань діяльності ЮО та/або правочину, предметом якого є його частка у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) ЮО. Крім того, розширено перелік заявників, яким надано право подання документів для держреєстрації.

  1. Підприємці тестують програмний РРО

Тестова версія безкоштовного фіскального додатку програмного РРО доступна для всіх суб’єктів господарювання. Тестування триває з 15 до 31 липня. Додаток розміщено на сайті ДПС, бізнес може ознайомитись з функціоналом в Електронному кабінеті платника податків, протестувати та надати пропозиції щодо його вдосконалення.

  1. Україні прогнозують зростання у Doing Business

Україна може поліпшити свої позиції і піднятися на 10-20 сходинок в рейтингу Doing Business 2021. Як запевняють в Мінекономіки, низка законодавчих змін робить інвестиційну діяльність в Україні більш легкою, захищеною і привабливою.

Читайте всі дайджести за тегом
#дайджест