Для отримання громадянства України необхідно буде здати комплексний іспит

У ВРУ опрацьовується урядовий законопроект № 7606 про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України.

Проект передбачає запровадження комплексного іспиту з основ Конституції України, історії України – як умови для прийняття до громадянства України.

Також є необхідним виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб. Переглядаються строки щодо опанування державної мови на рівні, визначеному законодавством, стосовно осіб, яких прийнято до громадянства України як таких, що мають визначні заслуги перед Україною, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, у тому числі які нагороджені державною нагородою, які отримали посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Особи із вказаних категорій повинні будуть протягом 2-х років з моменту прийняття до громадянства України скласти іспити з основ Конституції України, історії України, на рівень володіння державною мовою.

Необхідний рівень володіння державною мовою визначатиметься Національною комісією зі стандартів державної мови.

Згідно із проектом, невиконання зобов’язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України, на  рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України.

Окрім того, уточнюються умови для прийняття до громадянства України дітей, а також осіб, які мають стійкі психічні, інтелектуальні порушення.