Для розвитку легкої промисловості України запропоновано встановити податкові пільги

Задля стимулювання інвестиційної привабливості підприємств легкої промисловості України пропонується внести зміни Перехідних положень Податкового кодексу.

Відповідний проект № 10192 зареєстровано у парламенті, серед його цілей також нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю, створення нових робочих місць, збільшення бюджетних надходжень.

Законопроект передбачає запровадити на 10 років, починаючи з 1 січня 2020 року:

–  звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України підприємствами легкої промисловості (група 13-15, КВЕД ДК 009-2010) обладнання та запчастин до нього, в тому числі ввезення (передача) їх до статутного фонду підприємств для здійснення модернізації, реконструкції виробництва, які класифікуються за кодами УКТ ЗЕД згідно переліку, визначеному в законопроекті;

–  звільнення від оподаткування прибутку, отриманого від основної діяльності підприємств легкої промисловості (група 13-15, КВЕД ДК 009-2010). Вивільнені кошти (суми податку, що не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку) використовуються на збільшення обсягів виробництва, переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, або повернення кредитів, використаних на зазначені цілі.

У пояснювальній записці до проекту акцентується, що його реалізація не призведе до втрат держбюджету та не потребує додаткових видатків з державного або місцевих бюджетів. Більше того, зміни сприятимуть створенню 200 тисяч робочих місць, зростанню заробітної плати у легкій промисловості у 2 рази, збільшенню відрахувань до соціальних фондів до 19,1 млрд грн щороку.