Кредитний онлайн-договір прирівнюється до паперового

Якщо кредитний договір оформлено онлайн, використавши одноразовий пароль, то такий договір є рівноцінний звичайному паперовому. Однотипний пароль має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис чи КЕП (Закон України “Про електронні довірчі послуги”), наголосили в НБУ.

В разі виникнення прострочки за кредитом, укладеним онлайн, інформація легко потрапляє до колекторів, так як під час укладання договору на вебсайті особа ставить “галочку” навпроти рядка “підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, у тому числі їх передання до бюро кредитних історій”. Така згода і є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта до колекторської компанії, якщо він не виконує свої зобов’язання. До того ж, інформація про вас буде також доступна бюро кредитних історій.

Важлива порада усім, хто планує брати кредит, – уважно читайте умови договору, навіть якщо підписуєте його онлайн. Підписуючи договір, ви берете на себе зобов’язання виконувати його умови. Роздрукуйте та збережіть примірник договору. У документі повинні бути прописані всі умови кредиту – відсоткова ставка, можливі комісії та додаткові платежі,  штрафні санкції  в разі прострочення виплат.

Якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (зараз 4 723 грн), строком більше ніж на 1 місяць, то фінкомпанія повинна надати вам не тільки договір, але й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії. Це вимоги Закону України “Про споживче кредитування”.

Якщо фінансова установа не виконує умови договору, звертайтеся зі скаргою на ім’я керівництва небанківської фінансової установи. Не отримаєте відповідь – звертайтеся до Національного банку України.