На 1 травня 2023 року кредиторська заборгованість по заробітній платі в судовій системі складає 313 млн грн, – Голова ДСА

У Києві відбулося засідання Ради суддів України, у якому взяли участь 24 члени ради. За три години роботи члени РСУ розглянули всі питання порядку денного, серед яких заслухали інформацію Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова про стан та перспективи фінансового забезпечення діяльності органів судової влади, – повідомляє прес-служба РСУ.

Як зазначив Олексій Сальніков станом на 1 травня 2023 року кредиторська заборгованість по заробітній платі в судовій системі складає 313 млн грн, з яких суддівська винагорода становить 297,7 млн грн.

З метою розв’язання питань заборгованості ДСА України звернулася до Мінфіну щодо внесення змін до помісячного розпису асигнувань у квітні. Пропозиція ДСА була підтримана частково і збільшено асигнування на оплату праці у квітні без урахування суддівської винагороди в обсязі 40 млн грн.

Разом з тим, Олексій Сальніков звернув увагу членів Ради суддів України, що після прийняття Кабінетом Міністрів України 25 квітня 2023 року Постанови №391, якою регламентуються “Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану”, а саме мова про підвищення розмірів посадових окладів для працівників державних органів, які безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях активних бойових дій та на територіях можливих бойових дій відповідно з коефіцієнтами 2 та 1,5, ДСА України потребуватиме збільшення бюджетного фінансування на 332 мільйони гривень.

Заслухавши інформацію Голови ДСА України Рада суддів України взяла її до відома, а наступним пунктом рішення запровадила щоквартальні звіти ДСА України щодо стану та перспектив фінансового забезпечення діяльності органів судової влади перед Радою суддів України.

 

“Державна судова адміністрація України, по нашому Положенню має право виступати з ініціативою щодо певних проєктів рішень. Ви сьогодні говорите, що є проблеми, що необхідно звертатися до міністерства фінансів, так от раніше ДСА України, коли такі проблеми виникали, зверталася до Ради суддів з проєктом рішення, де були всі цифри, де були всі розрахунки й ми підставляли плече. У деяких випадках ми зверталися зі спільними листами за підписом голів ДСА, РСУ, ВРП, тому давайте відновлювати такий механізм роботи. Ми готові підтримати ДСА України й разом звернутися до мінфіну з обґрунтуванням позиції щодо необхідності цих коштів”, – підсумував розгляд першого питання порядку денного Голова Ради суддів України Богдан Моніч.