НБУ пропонує додаткові вимоги до кредитних договорів небанківських фінустанов

НБУ пропонує до громадського обговорення проект Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчого, фінансового кредиту).

Мета документа – вдосконалити договори про надання позики/кредиту, які укладаються зі споживачами фінансових послуг небанківськими фінансовими установами, та узгодити їх із нормами Закону.

Прект передбачає окремі норми щодо змісту договору, способу викладення тексту договору та порядку його підписання сторонами. Встановлює заборону кредитодавцям застосовувати положення, які створюють надмірну перевагу на їхню користь або можуть поставити споживача у невигідне становище. Отже, документ покликаний також унеможливити включення до договору недобросовісних умов.

Кредитні договори небанківських фінансових установ повинні відповідати Закону й у частині питань врегулювання простроченої заборгованості. Зокрема, проект зобов’язує кредитодавця включати до тексту договору обов’язок повідомляти споживача про відступлення права вимоги за договором новому кредитору або про залучення колекторської компанії упродовж 10 робочих днів з дати такого відступлення або залучення.

Також проектом Положення передбачене включення до договору зобов’язання кредитодавця фіксувати кожну безпосередню взаємодію зі споживачем та пов’язаними з ним особами, які надали згоду на таку взаємодію, за допомогою відео- та/або звукозаписувального технічного засобу та попереджати особу про таке фіксування.

Аналогічні вимоги вже застосовані до банків. На сьогодні Нацбанк пропонує поширити їх і на небанківські фінансові установи, які здійснюють діяльність у сфері послуг із надання споживчого кредиту.