Новим Законом встановлено вимоги до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами

Верховна Рада прийняла Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», який гармонізує українське законодавство до законодавства ЄС.

Закон визначає правові та організаційні засади забезпечення безпечності матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами у процесі їх виробництва, обігу та використання – з метою забезпечення захисту здоров’я людей та інтересів споживачів.

Законом встановлено:

  • загальні вимоги до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами, суть яких полягає в недопущенні впливу упаковки на харчовий продукт, та спеціальні вимоги для окремих груп матеріалів і предметів;
  • ведення державного реєстру речовин, дозволених для використання у виробництві матеріалів і предметів, а також процесів переробки пластику;
  • вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;
  • особливості державного контролю та відповідальності операторів ринку.