Оновлено порядок перевірок інспекторами Держпраці

Мінекономіки повідомило, що з 31 грудня 2019 року інспектори праці перевіряють дотримання вимог законодавства про працю (крім питань незадекларованої праці) відповідно до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Це суттєво зменшує кількість підстав для проведення перевірок, зменшує можливості для зловживань з боку інспекторів та розширює права підприємців.

Відповідні зміни містить оновлений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Відтепер інспектори праці проводитимуть планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) з усіх питань дотримання законодавства про працю (крім питань виявлення неоформлених працівників), з урахуванням всіх вимог щодо планування таких заходів, повідомлення суб’єктів господарювання про їх проведення, передбачених законом підстав їх ініціювання та проведення, використання виключно уніфікованих форм актів тощо.

Перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань, що є позаплановими заходами державного нагляду (контролю) та завжди здійснювалися й будуть здійснюватися без завчасного попередження. За результатами інспекційного відвідування, як і раніше, складається акт згідно з уніфікованою формою, а в разі виявлення порушень вимог законодавства про працю — припис щодо їх усунення.

Крім того, Порядком виключено таку форму контролю, як невиїзне інспектування, та можливість продовжувати строки проведення відвідувань за рішенням інспектора.