П’ять років в’язниці – за крадіжку грошей з АЗС на Миколаївщині під час війни: ВС залишив у силі рішення попередніх інстанцій

У березні 2022 року на Миколаївщині чоловік проник на територію автозаправної станції, яка не працювала через військові дії, і викрав понад 76 тис. грн із платіжного терміналу, розташованого в приміщенні АЗС. За вироком місцевого суду, який апеляційний суд залишив без змін, його було засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років за крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 185 КК України).

Захисник засудженого не погодився з такими рішеннями судів і звернувся з касаційною скаргою до ВС, зазначивши, зокрема, що його підзахисний не мав умислу на незаконне заволодіння чужим майном.

У постанові ВС зазначено, що суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про вчинення особою інкримінованого кримінального правопорушення та правильно кваліфікував її дії за ч. 4 ст. 185 КК України. Зокрема, місцевий суд вказав, що показання чоловіка щодо зруйнованості будівлі й вільного доступу до приміщення АЗС є безпідставними, оскільки вони спростовуються даними протоколу огляду з фототаблицями до нього, з яких видно, що конструкції приміщення АЗС, окрім одного вікна, цілі та неушкоджені.

Крім того, суд апеляційної інстанції перевірив доводи сторони захисту про відсутність в особи умислу на незаконне заволодіння чужим майном і визнав їх безпідставними. На обґрунтування свого рішення суд зазначив, що в цьому кримінальному провадженні встановлено відсутність вільного доступу на територію АЗС, і перебування там чоловіка було незаконним. Наявність у нього умислу саме на викрадення майна з території АЗС підтверджується тим, що він був затриманий поза приміщенням АЗС, і при ньому, у сумці, були гроші, викрадені з терміналу, який розташований у приміщенні АЗС.

Постанова ККС ВС у справі № 477/378/22 (провадження № 51-2929км22) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/109433432.