Перебування матері за кордоном ще не свідчить про її фінансові можливості – суд

Перебування матері за кордоном ще не свідчить про її фінансові можливості – зауважив Хмельницький апеляційний суд та відхилив вимоги повнолітнього сина-студента про стягнення аліментів.

Так, до суду з позовом про стягнення аліментів з матері звернувся її повнолітній син. Пояснив, що після розлучення батьків з неї примусово стягували аліменти на його утримання до повноліття. На сьогодні йому вже виповнилося 18 років, однак він досі потребує фінансової допомоги матері, оскільки є студентом університету денної форми навчання на контрактній основі й не може водночас працювати, навчання ж обходиться недешево, а мати добровільно йому не допомагає.

Новоушицький районний суд Хмельницької області у задоволенні позову відмовив. Позивач оскаржив це рішення до апеляційного суду. На його думку те, що на утриманні матері перебуває двоє неповнолітніх дітей, не звільняє її від обов’язку утримувати повнолітнього сина у період його навчання. Також звернув увагу, що матір з дітьми вимушено виїхавши за кордон під час повномасштабного вторгнення рф, досі там перебуває, хоча ця країна – одна з найдорожчих – це «свідчить про наявність в неї джерел існування, що здатні забезпечити її потреби».

Апеляційний суд зауважує, що обставини справи та норми чинного сімейного законодавства України дійсно підтверджують потребу і наявність права позивача на отримання аліментів від матері після досягнення повноліття у зв`язку з тим, що він продовжує навчання. Однак він не надав доказів, що мати має фінансову можливість їх платити.

Суд встановив, що жінка утримує двох малолітніх дітей, не працевлаштована й доходів, крім соціальної допомоги у розмірі 860 грн, яку одержувала до грудня 2021 року, не має. Доводи сина, що перебування матері в одній з найдорожчих країн свідчить про наявність у неї джерел існування й підтверджує фінансову можливість сплачувати аліменти, ХАС відхилив, бо це – припущення.

Відтак Хмельницький апеляційний суд погодився з висновком місцевого суду, що на даний час жінка не має можливості сплачувати аліменти на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання. Апеляційну скаргу ХАС залишив без задоволення.