Підприємцям відкрили інформацію про експортно-імпортні декларації

Відтепер українські підприємці можуть переглядати експортно-імпортні декларації на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних → https://bit.ly/3zqr15D. А також отримувати дані за допомогою API-сервісу.

Це допоможе бізнесу краще планувати свою діяльність, дослідникам спиратися на підтверджені та офіційні дані, а органам влади ефективніше взаємодіяти з бізнесом.

Загалом відкрили дані про близько 4 млн експортно-імпортних операцій від лютого 2020 року до травня 2021 року.

Кожна митна декларація має 17 пунктів, серед яких: коди напрямку переміщення товарів, інформація про митний режим, тип декларації, кількість, маса та вартість товару, країна-партнер, країна походження, наявність квот, тощо.

 Дані оновлюватимуться щомісячно. Інформація про експортно-імпортні операції відкрита відповідно до вимог українського законодавства.

Дані щодо імпорту та експорту — одні з найбільш закритих у світі. Часто їх оприлюднюють тільки як зведені статистичні показники. Тривалий час підприємці в Україні не мали доступу до детальних даних зовнішньоекономічної діяльності. Це перешкоджало ухвалювати оперативні та зважені рішення щодо розвитку бізнесу. “Чорний” ринок таких даних тільки зростав, а дані митниці можна було купити за $100-400, розповіли у Мінцифри.