Планується підвищення ставок деяких податків

Говорити про тотальне підвищення податків не варто, оскільки індексація стосуватиметься обмеженого їх переліку – податків, для яких ставка у зв’язку із інфляцією почала втрачати своє фіскальне і регуляторне значення, податків, з якими стикається обмежена кількість платників. Про це повідомила заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

Цьогорічні зміни до Податкового кодексу розроблено, в тому числі, з метою збалансування бюджету у 2021 році. Передбачається підвищення на індекс споживчих цін або на індекс цін виробників ставок податків, визначених в абсолютних значеннях. Зокрема, це стосується ставок акцизного податку на алкоголь, екологічного податку (крім СО2), рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та ставок рентної плати за користування надрами.

До того ж, планується низка змін, спрямованих на покращення та уточнення діючих норм ПКУ, що значно покращить умови для бізнесу, у тому числі ті, що впроваджені всім відомим Законом № 466, який набрав чинності 23 травня 2020 року.

«Практика останніх років показала, що бізнес турбує не тільки розмір ставок та бази оподаткування. Дуже важливим останнім часом стає прозорість бізнес-середовища, забезпечення рівних умов і можливостей для ведення бізнесу, простіше кажучи – дотримання принципу рівності платників податків перед законом. Обов’язок забезпечити такі умови більшою мірою лежить на державі, яка виконує цю функцію, в тому числі шляхом здійснення адміністрування податків» – зазначила Світлана Воробей.