Податок на прибуток: ДПС рекомендує підприємствам самостійно коригувати ціну контрольованої операції

ДПС рекомендує платниками податків переглянути проведені контрольовані операції (КО) на відповідність принципу «витягнутої руки» та скористатись можливістю щодо проведення самостійних коригувань, не чекаючи початку перевірок (п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 та п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України).

Протягом 2015 – 2022 років понад 1 тис. платників податків (або 20 % від загальної кількості, що звітували про КО) подали 2,3 тис. декларацій (уточнюючих) з податку на прибуток підприємств і самостійно збільшили фінансовий результат до оподаткування на понад 30,5 млрд грн за КО, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки» та/або розумній економічній причині (діловій меті). За наслідками даних коригувань задекларовано збільшення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств на понад 2,8 млрд грн та зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування більше ніж на 10,7 млрд гривень.

Незважаючи на дію мораторію щодо проведення документальних перевірок, у зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з COVID-19 та воєнним станом в Україні, платниками податків протягом 2020 – 2022 років проведено самостійне коригування фінансового результату до оподаткування на понад 15,9 млрд грн, або 52 % від загальної суми коригувань (збільшено податок на прибуток на 1,6 млрд грн та зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування на 3,9 млрд грн), у тому числі протягом 2022 року – на 4,9 млрд гривень.

“Наша мета не проведення перевірок, а допомога бізнесу, зокрема, у завчасному  виявленні та уникненні можливих ризиків. Лише у випадках, коли платники податків не зважають на аргументи податківців щодо наявних ризиків ТЦ, контролюючим органом формуються кейси, які готові для проведення контрольно-перевірочних заходів після зняття мораторію на перевірки відповідності умов КО принципу «витягнутої руки»”, – запевняють в ДПС.