Послуги лікарів для пацієнтів без декларації не будуть платними у 2019 році

Медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні, повідомило МОЗ.

До червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров’я за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу. Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Це регламентується наказом МОЗ №503.

Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові укласти з ним декларацію. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів – порадити укласти декларацію з іншим лікарем його Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

У 2019 році сімейні лікарі, терапевти та педіатри зможуть укладати декларації з більшим числом пацієнтів, ніж рекомендована кількість. Лікарі первинної ланки зможуть набирати додатково ще половину від встановленого ліміту, якщо має можливість і ресурси надати їм необхідну допомогу. Тобто сімейний лікар зможе набрати додаткових 900 пацієнтів, терапевт – 1000 пацієнтів, а педіатр – 450.

Але  рішення про укладання декларацій понад норми — це особистий вибір лікаря. МОЗ України лише надає таку можливість першою чергою медичним закладам у сільській місцевості, де є така необхідність.

Як укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром:

КРОК 1: Завчасно запишіться на прийом до обраного лікаря за телефоном, он-лайн або в реєстратурі. Це зекономить час і дозволить уникнути живої черги.

КРОК 2: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.

КРОК 3: Лікар (це також може бути працівник реєстратури або медсестра) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

КРОК 4: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно — працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один — ви забираєте з собою, інший залишається у закладі.

КРОК 5: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему.

КРОК 6: Тепер ви маєте свого лікаря! Звертайтеся до нього, якщо почуваєтеся погано. Не тягніть до останнього, записуйтеся на прийом завчасно, щоб зекономити власний час. Отримуйте направлення на аналізи, рецепти на «Доступні ліки» та інші медичні послуги.