Пропонуються податкові зміни для реалізації проектів державно-приватного партнерства

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект № 3655 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реалізації проектів на умовах державно-приватного партнерства”.

Пропонується доповнити Податковий кодекс новим розділом, який передбачає особливості оподаткування платників податків в умовах дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (ДПП), зокрема концесійного договору.

Також заплановано врегулювати правовідносини у разі припинення діяльності балансоутримувача, все майно якого надано у концесію, та правонаступництва концесіонера; визначити особливості оподаткування податком на прибуток в умовах дії договору, укладеного в рамках ДПП, зокрема концесійного договору.

Законопроектом доповнюється перелік операцій, які не є об’єктами оподаткування ПДВ, зокрема:

 – повернення об’єкта ДПП державному партнеру та об’єкта концесії концесієдавцю відповідно до ст. 30 Закону “Про концесію”;
– передача об’єкта ДПП (концесії) новому приватному партнеру (концесіонеру) у разі заміни приватного партнера (концесіонера) відповідно до законів “Про державно-приватне партнерство”, “Про концесію” та договору, укладеного в рамках ДПП, концесійного договору;
– передача концесіонеру в порядку правонаступництва матеріальних та нематеріальних активів від юрособи – балансоутримувача майна, що є об’єктом концесії, відповідно до передавального акта.

У випадку прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

Зазначені зміни до податкового законодавства дадуть можливість запустити в повному обсязі механізм практичної реалізації проектів, що здійснюються на умовах ДПП.