Прийнято Закон про єдиний рахунок для сплати податків з правками Президента

Верховною Радою на позачерговому засіданні 13 квітня прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” з пропозиціями Президента України.

У прийнятому Законі враховані всі пропозиції Президента, які стосуються внесення змін до законів «Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Із попередньої версії прийнятого Закону виключено пункт 2 роздiлу II “Прикiнцевi та перехідні положення” Закону щодо змін до статті 18 Закону України “Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального” – як такий, що не відповідає Конституції України, Господарському кодексу України, Закону України “Про ціни і ціноутворення”.

Пункт 1 частини десятої статті 9, пункт 1 частини дванадцятої статті 25 Закону про ЄСВ викладено з урахуванням внесених змін Законом України “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” від 14 січня 2020 року № 440-IX (набрав чинності 13 лютого 2020 року), за яких у наведених положеннях вживається термін “податковий орган” замість терміну “орган доходів і зборів”.

Єдиний рахунок – це рахунок, який платник податків за власним бажанням зможе відкрити у Державній казначейській службі та використовувати його для сплати податків і зборів, адміністрування яких контролює Державна податкова служба. Через єдиний рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, ПДФО, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату.