Прийнято зміни щодо онлайн-торгівлі ліками

Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до статті 19 Закону України “Про лікарські засоби” щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами”.

Суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю ліками, може здійснювати й електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами, а також доставляти їх безпосередньому споживачу.

У законі прописано ряд вимог для таких суб’єктів господарювання для е-торгівлі ліками: особливості веб-сайту такого суб’єкта господарювання; наявність власної кур’єрської служби; наявність обладнання та устаткування, що забезпечує дотримання умов зберігання ліків під час їх транспортування, або ж залучення кур’єрських служб доставки, які мають таке обладнання.

Доставка ліків можлива виключно з аптечних закладів, які внесені в перелік суб’єктів, що мають право на е-торгівлю ліками.

Забороняється електронна роздрібна торгівля:
– ліками, відпуск яких здійснюється за рецептами лікарів, крім відпуску таких препаратів за умови надання електронного рецепту;
– ліками, обіг яких відповідно до закону потребує наявності ліцензії на діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;
– сильнодіючими, отруйними, радіоактивними та імунобіологічними ліками, перелік яких визначається МОЗ.