Призначати покарання за декілька злочинів пропонується шляхом не поглинання, а додавання

До Кримінального кодексу України пропонується внести зміни щодо посилення кримінальної відповідальності за вчинення двох і більше злочинів.

Відповідним законопроектом № 10033 передбачено прибрати граничну межу строку позбавлення волі та встановити, що при призначенні покарань за сукупністю злочинів кінцеве покарання має встановлюватись переважно шляхом повного додавання покарань.

Згідно проекту, суд має можливість застосувати механізм поглинення менш суворого покарання більш суворим лише за наявності обставин, що пом’якшують покарання, передбачених статтею 66 КК, відсутності обставин, що обтяжують покарання, а також при визнанні обвинуваченим своєї вини.

За наявності кількох обставин, що пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, пропонується надати суду право у випадку призначення покарання за злочини невеликої або середньої тяжкості призначати основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини КК, але не більш ніж на 1/3.

Мета таких змін – забезпечити винесення справедливих вироків в кримінальному судочинстві та сприяти запобіганню злочинів.

На думку автора законопроекту, наразі в чинній процедурі призначення покарання за сукупністю злочинів є суттєві недоліки. Так, згідно зі статтею 70 КК при сукупності злочинів суд, призначивши покарання (основне і додаткове) за кожний злочин окремо, визначає остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань. Це суперечить принципам справедливості та невідворотності покарання, а тому негативно впливає на функцію із запобігання злочинам, говориться в пояснювальній записці.