Рада схвалила створення Боргового агентства, яке управлятиме державним боргом

Верховна Рада 14 листопада прийняла Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (законопроект № 2144), яким передбачається створення Боргового агентства України.

Таким чином, Україна переходить до принципово нового формату управління державним боргом, який функціонує в країнах ЄС.

Боргове агентство – окремий центральний орган держвлади, тому не буде залежати від політичних чинників, що важливо для підвищення довіри інвесторів та прогнозованості процесів управління державним боргом.

В уряді переконані, що Боргове агентство зможе використовувати вдосконалені механізми управління ліквідністю застосовуючи найсучасніші ринкові інструменти. Це в свою чергу, дозволить уникнути криз ліквідності та платоспроможності на початку бюджетних періодів, забезпечивши ефективне використання тимчасово вільних коштів з формуванням додаткових доходів бюджету.

На даний момент повноваження з формування та реалізації управління державним боргом та гарантованим державою боргом повністю відносяться до компетенції Міністерства фінансів. Недоліки такої моделі – необхідність тривалого погодження управлінських рішень, від оперативності прийняття яких залежить ефективна реалізація боргової політики.

Згідно закону Міністерство фінансів надалі буде визначати лише стратегічні цілі для Боргового агентства через розробку та затвердження відповідної стратегії.