Швидкий розгляд комерційних спорів є запорукою розвитку бізнесу і сталості економіки країни, – Голова ВС

Після Перемоги українська економіка потребуватиме значних внутрішніх і зовнішніх інвестицій. Ці інвестиції можливі, серед іншого, за умови належного захисту доброчесного бізнесу.

На цьому Голова Верховного Суду Всеволод Князєв наголосив під час онлайн-зустрічі з представниками програми USAID «Справедливість для всіх» (Програма). Обговорення стосувалося вдосконалення системи регулювання комерційних спорів в Україні, а також перспектив створення спеціалізованого суду з розгляду інвестиційних спорів в Україні.

Участь у зустрічі взяли голова Касаційного господарського суду у складі ВС Лариса Рогач, член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, професорка, експертка з вирішення комерційних спорів Програми Патрісія Шонессі, керівник Програми Девід Вон, юридична радниця Програми Ольга Ніколаєва, керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні Олександр Піскун і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Всеволод Князєв подякував Програмі за проведене дослідження, яке ґрунтувалося на опитуванні українських та міжнародних бізнесів, що працюють в Україні, щодо їхнього ставлення й потреб у врегулюванні комерційних спорів. Учасники опитування загалом позитивно оцінили розгляд справ господарськими судами. Щоправда, є певні нарікання на строки розгляду, але якраз господарські суди України найбільше дотримуються строків розгляду справ, і це якісно відрізняє систему господарських судів від інших. Швидкий розгляд комерційних спорів є запорукою розвитку бізнесу і сталості економіки країни.

Він зауважив, що є декілька точок зору стосовно моделі захисту інвесторів: спеціалізація господарських судів щодо розгляду інвестиційних спорів; створення на базі Вищого суду з питань інтелектуальної власності спеціальної палати для розгляду інвестиційних справ; посилення арбітражного врегулювання таких спорів.

«Ми започатковуємо обговорення з цього питання для того, щоб визначити найкращий шлях. При цьому абсолютно зрозумілим є одне: який би варіант розгляду інвестиційних спорів не було обрано, він має користуватися довірою національного та іноземного інвестора», – переконаний Всеволод Князєв. Для початку, на його думку, треба проаналізувати найкращі світові практики, знайти найвідповідніший для України варіант, адаптувати його до наших потреб та імплементувати в національне правове поле.

Голова КГС ВС Лариса Рогач акцентувала на важливості запровадження такої моделі вирішення інвестиційних спорів, яка б гарантувала швидке вирішення та забезпечувала якісне судочинство. З цією метою необхідно також врегулювати норми, які обумовлюють основу діяльності суб’єктів господарювання (митні, податкові процедури, умови вкладення інвестицій та ін.). Правила поведінки мають бути чіткими й зрозумілими для інвесторів. Крім того, покращення інвестиційного клімату є неможливим без удосконалення процесуального законодавства.

Спікерка навела деякі цифри. У 2021 році середній термін перебування господарської справи на розгляді (від часу подання скарги до моменту винесення рішення касаційною інстанцією) становив 210 днів, при цьому середній термін перебування справи на розгляді першої та апеляційної інстанції – 156 днів. У 2022 році термін перебування справи на розгляді господарського суду дещо збільшився з об’єктивних підстав.

Лариса Рогач зауважила, що для врегулювання спору бізнес почав активніше застосовувати медіацію. У 2021 році господарські суди винесли 23 ухвали про врегулювання спору шляхом медіації, у 2022 році таких ухвал було 765. У 2021 році суди розглянули 753 справи за участю іноземного елемента, у 2022 році – 244.

Перш ніж братися за удосконалення судової системи, як зазначила голова КГС ВС, слід актуалізувати поняття інвестицій, адже інвестиційне законодавство, яке ухвалювалося в 90-ті роки, не відповідає сучасним запитам.

Лариса Рогач переконана, що з огляду на строки розгляду господарськими судами справ і укомплектованість цих судів суддями господарська юрисдикція може забезпечити своєчасний і ефективний розгляд спорів з іноземним суб’єктом. При цьому внесення точкових змін в законодавство допоможе досягнути ще більшої процесуальної економії. Наприклад, шляхом розширення інституту письмового провадження в касаційній інстанції (господарська юрисдикція розглядає приблизно 90 % справ у судовому засіданні з викликом сторін) та розширення випадків, у яких може застосовуватися спрощене провадження.

Під час виступу Патрісія Шонессі сказала, що вражена тим, як багато судова система України робить задля відновлення країни та покращення інвестиційного клімату. За її словами, Програма напрацювала чимало матеріалів щодо посилення судових і позасудових механізмів. Експертка переконана, що слід переосмислити отримані результати та пріоритезувати майбутню роботу з огляду на агресію, що триває, та актуальні потреби судової системи України.

Девід Вон запевнив у подальшій підтримці судової системи України, особливо з точки зору захисту міжнародних та національних інвесторів. Зокрема, Програма може надати експертний аналіз будь-яких напрацювань щодо майбутніх ініціатив, проєктів чи заходів. Якісну експертизу забезпечить широкий спектр міжнародних експертів, які можуть презентувати кращий досвід.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Всеволод Князєв подякував Програмі за підтримку всіх напрямів розвитку і реформування судової системи та висловив сподівання на те, що плідна співпраця триватиме задля напрацювання з експертною допомогою найефективнішої моделі захисту інвесторів та покращення правового регулювання.