В Україні буде створено Вищий суд з питань інтелектуальної власності: серед іншого, там захищатимуть інвестиції

У Верховному Суді відбулася зустріч Голови Верховного Суду Всеволода Князєва з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк.

Темою зустрічі було обговорення низки питань, пов’язаних із реформуванням судової системи України та відновленням роботи судів на деокупованих територіях.

Голова ВС висловив подяку народу та уряду США за підтримку України в її боротьбі за демократичні цінності, верховенство права та справедливе правосуддя.

Подякувавши Послу США за її участь в урочистому засіданні Пленуму ВС із нагоди 5-річчя створення ВС, Всеволод Князєв зазначив, що судова реформа є першочерговим завданням. Створення незалежних судових установ, боротьба з корупцією, захист інвестицій, дистанційне правосуддя  – серед її пріоритетів. Уже запрацювала Вища рада правосуддя, далі – формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і заповнення вакантних посад суддів. Має вдосконалюватись інститут дисциплінарних інспекторів. Цей шлях незворотний. Але процедуру добору суддів потрібно спростити, залишивши лише найважливіші питання.

Голова ВС наголосив, що на порядку денному також стоїть питання створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Існує пропозиція додати до повноважень цього Суду захист інвестицій. Адже після перемоги Україна потребуватиме інвестицій для відбудови, й вони мають бути захищеними, а отже, до Суду має бути повна довіра.

Одним з особливо нагальних у контексті війни в Україні є питання підтримки у створенні спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії рф. росія порушила Женевські конвенції про захист жертв війни. Воєнні злочинці мають бути притягнутими до відповідальності за вчинені звірства, руйнування, і для цього потрібно створити компенсаційний механізм. У США та Канаді запрацював відповідний закон про арешт, заморожування активів олігархів. Добре було б, аби цей досвід перейняли більше країн.

Своєю чергою Посол США Бріджит Брінк запевнила, що США, як країна, що поважає верховенство права, і надалі залишатиметься вірним партнером України й надаватиме їй всіляку підтримку. Україна повинна реалізувати свій шанс на європейське майбутнє. Головне – суди повинні бути незалежними й мати велику довіру громадськості, наголосила пані Посол.

На зустрічі також ішлося про багаторічну та конструктивну співпрацю з  USAID, яка вже більше 20 років працює в Україні, надає гуманітарну допомогу судам і громадянам України під час війни. Зокрема, Програма USAID «Справедливість для всіх» допомагає в організації тренінгів / ознайомленні українських суддів з питань розгляду справ про воєнні злочини.

Сьогодні в контексті численних викликів усі державні установи потребують масштабної фінансової допомоги, оскільки сили держави спрямовано на підтримку української армії та захист наших територій.

Крім того, Голова ВС подякував народу й Уряду США за непохитну підтримку України в її боротьбі з російською агресією та за сприяння реформам у судовій сфері.

У зустрічі також брали участь: Джеймс Хоуп, директор Місії USAID в Україні; Олександр  Піскун, спеціаліст з управління проєктами у сфері демократії відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID; Ліна Губар, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС; Дмитро Давиденко, помічник Голови ВС.