В Україні створюють Аграрний реєстр

У шести областях України (Київській, Черкаській, Одеській, Львівській, Волинській та Миколаївській) відбулися презентації пілотного проекту Аграрного реєстру, мета якого – спростити комунікацію між владою та агровиробниками та мінімізувати необхідність безпосереднього контакту з чиновниками.

Після пілотної фази, аналізу роботи та усунення усіх недоліків проект буде поширений на всю територію України.

Запуск Реєстру передбачений Указом Президента України №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави»За допомогою Аграрного реєстру планується спростити доступ до банківського фінансування; запровадити програми таргетованої державної підтримки, оцінювати їх ефективність, також цей інструмент сприятиме виправленню помилок у Держгеокадастрі.

Сервіс працюватиме за принципом «єдиного вікна». Після реєстрації Реєстр надаватиме користувачу інформацію про нього Державного земельного кадастру, Реєстру юридичних та фізичних осіб, Реєстру речових прав, Реєстру тварин, зокрема: земельні ділянки у власності та користуванні, зареєстровані тварини тощо. Планується, що Реєстр буде доповнено функціоналом замовлення державних послуг, які необхідні для ведення сільськогосподарського господарства.

Через особистий кабінет агровиробник зможе ефективно та швидко комунікувати з органами державної влади, слідкувати за новинами, державною підтримкою, ділитися інформацією.

Планується створити додаткові функції та сервіси послуг в особистому кабінеті користувача, щоб можна було зробити заявку на отримання дозвільних документів, замовити будь-які довідки та реєстри про себе, повідомляти Держгеокадастр чи інші реєстри про помилки. У перспективі також намір передбачити функцію знаходження активностей по відношенню до будь-яких ділянок, юридичної особи зареєстрованого користувача тощо.

Окрім цього, ще однією важливою перевагою Реєстру є те, що інформація, яка міститься в ньому, сприятиме отриманню банківського кредитування. Вивчаючи кожного суб’єкта господарювання, фінансова установа, користуючись цим реєстром буде розуміти, з ким має справу. Це підвищить шанси агровиробника на отримання кредиту. Комерційні банки будуть бачити елементарну декларативну фінансову звітність, історію позичальника, якими програмами державної підтримки він користується тощо.