ВРП тимчасово відсторонила суддю Корецького районного суду Рівненської області Євгена Кулика від здійснення правосуддя

Вища рада правосуддя частково задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та тимчасово до 4 червня 2023 року відсторонила суддю Корецького районного суду Рівненської області Кулика Є.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Детективами Національного антикорупційного бюро України щодо нього здійснюється досудове розслідування. Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. Про підозру йому повідомлено 4 квітня 2023 року. Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Рада акцентувала, що наявність кримінального провадження за підозрою судді Кулика Є.В. у вчиненні кримінального правопорушення, за яке законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, суперечить морально-етичним принципам, об’єктивно може поставити під сумнів безсторонність судді при здійсненні правосуддя та з огляду на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства, значною мірою зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Вища рада правосуддя вважає мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, обґрунтованими та такими, що підтверджуються матеріалами, долученими до клопотання. Обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання в діяльність цього судді щодо здійснення правосуддя, не встановлено.

З огляду на вказане Рада вирішила суддю Корецького районного суду Рівненської області Кулика Є.В. тимчасово відсторонити від здійснення правосуддя на час досудового розслідування – до 4 червня 2023 року.