Вимоги до безпеки харчових продуктів посиляться

ВР прийняла за основу законопроект № 8290 “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва”, який посилює вимоги до безпечності харчових продуктів та впроваджує європейські норми законодавства.

Законопроект передбачає:

  • використання нових визначень: лот, ензим, харчовий ароматизатор, традиційний харчовий продукт, твердження про користь для здоров’я, ремісничий харчовий продукт;
  • встановлення особливих вимог до реалізації і маркування продуктів, а також введення відповідальності за їх недотримання;
  • запровадження міжнародних стандартів ISO 23662:2021 і ISO/TS 19657:2017, які відповідають за якість натуральних харчових інгредієнтів, зокрема придатних для вегетаріанців або веганів;
  • забезпечення належної простежуваності харчових продуктів відповідно до вимог регламенту ЄС №178/2002 (оператори ринку мають забезпечити виконання вимог щодо простежуваності на всіх етапах виробництва й реалізації харчового продукту);
  • надання споживачам відомостей про споживчі якості, задля того, щоб виробник не міг вводити їх в оману;
  • створення Державного реєстру харчових ароматизаторів та харчових ензимів.

Позитивні зміни очікуються і для підприємців – передбачається спростити умови для ведення бізнесу та розширити доступ до ринків країн ЄС, цифровізація адміністративних процесів.