Виплата зарплати раз на місяць є неправомірною, навіть за наявності згоди працівника

Хмельницьким окружним адміністративним судом задоволено позов Управління Держпраці у Хмельницькій області та залишено без змін постанову про накладання штрафу на фізичну особу-підприємця за порушення законодавства про працю.

Про деталі справи повідомило Управління Держпраці у Хмельницькій області. Зокрема, під час інспекційного відвідування при дослідженні відомостей по нарахуванню заробітної плати у фізичної особи-підприємця встановлено, що за період з лютого 2017 року по лютий 2018 року заробітна плата найманому працівникові (продавцеві магазину «Побутова хімія») виплачувалася один раз на місяць.

Законодавством визначено вимогу щодо мінімальної кількості виплат заробітної плати на місяць (не менше двох), якої роботодавець зобов’язаний дотримуватися при встановленні строків виплати заробітної плати. Водночас роботодавець має право виплачувати заробітну плату і більше двох разів (наприклад, раз на тиждень).

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.

Встановлення роботодавцем у документах, що регламентують періодичність і строки виплати заробітної плати, умови про виплату зарплати один раз на місяць є неправомірним, оскільки згідно зі ст. 97 КЗпПУ роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством.

Тому навіть за наявності заяви працівника з проханням виплачувати заробітну плату раз на місяць виплата зарплати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства. Оскільки в цьому випадку вимогу про виплату не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, буде порушено.

Якщо працівник з якихось причин відмовляється від отримання авансу, роботодавець все одно має розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбуткувати в касі підприємства і, якщо працівник не отримав аванс після закінчення трьох робочих днів, скласти відомість депонованих сум і здати неодержану працівником суму авансу в банк, а потім виплатити його разом із сумою заробітної плати за другу половину місяця.

У випадку коли заробітну плату на підприємстві перераховують на зарплатні картки, то роботодавець зобов’язаний перераховувати її працівникові як мінімум двічі на місяць у дні, встановлені для виплати авансу та заробітної плати, незалежно від бажання працівника.

Відповідно до абзацу восьмого частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України за дане порушення роботодавець сплатить штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 3 723 грн.