Як часто Держспоживслужба перевіряє бізнес?

Частота призначених перевірок бізнесу залежить від ступеня ризику виробництва. Ризик визначається видом продукції, а продукція тваринного і нетваринного походження – це абсолютно різний ступінь ризикоорієнтованості виробництва, розповів у інтерв’ю для видання AgroPolit.com керівник Дерпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Також на це впливає вид діяльності (виробляєш чи просто транспортуєш). А далі все залежить від особистого профілю: якщо ти працюєш в межах чинного законодавства протягом року, то навіщо перевіряти раз на квартал і навпаки? Найбільший ступінь ризику передбачає перевірку 5 разів на рік. Кратність перевірок може бути зменшена. Наприклад, одну перевірку провели, другу провели і порушень не зафіксовано, то, може, не варто туди ходити щокварталу. У такому випадкуінспектор може прийняти рішення перейти до перевірок раз на півроку. І навпаки, якщо фіксується порушення – це додаткові бали до критерію ризику», — зазначив В. Лапа.

Планові заходи державного контролю здійснюються з періодичністю:

  • Із дуже високим ступенем ризику – інспектування не більше 4 разів на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  • З високим ступенем ризику – інспектування не більше 3 разів на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  • Із середнім ступенем ризику – інспектування не більше 2 разу на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  • З низьким ступенем ризику – інспектування не більше 1 разу на рік, аудит – не більше 1 разу на 2 роки;
  • Із незначним ступенем ризику – інспектування не більше 1 разу на 2 роки, аудит не проводиться.