Як оскаржити постанову про порушення ПДР

В Україні діє автоматизована фіксація порушень ПДР технічними засобами, що мають функції фото, відеозапису за що до адміністративної відповідальності притягаються власники/співвласники  транспортних засобів.

Що робити власнику ТЗ якщо йому виписана постанова про притягнення до адміністративної відповідальності, якщо порушення ПДР було вчинено іншою особою?

В такому разі  власник/співвласник ТЗ може протягом 10 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити про відповідні обставини (транспортний засіб знаходився у володінні чи користуванні іншої особи, вибув з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо) орган (посадову особу), що виніс постанову про накладення адміністративного стягнення. На період з’ясування та перевірки цих обставин виконання постанови про накладення адміністративного стягнення зупиняється до моменту встановлення особи, яка вчинила це правопорушення.

Відповідно до ст. 307 КУпАП штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

В разі, якщо штраф буде сплачено врозмірі 50% від суми штрафу  протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови, то він вважається сплаченим. Наприклад при порушені швидкісті більш ніж на 20 км/год замість 340 грн сплатите 170 грн.

У яких випадках доцільно оскаржувати постанову до суду (судовий збір становить 0.2 прожиткового мінімуму на працездатну особу, тобто 454 грн):

  • на фото, відео доказах не видно індентифікуючі дані транспортного засобу (номер, колір, тип кузова);
  • неможливо ідентифікувати водія в момент вчинення правопорушення;
  • в постанові зазначені помилки, а саме ПІб водія, неправильо вказано номерний знак та інші дані;
  • відсутнє посилання на веб-ресурс, за якою можна ознайомитися з зображеннями про порушення і текстом постанови;
  • на вас прийшов штраф, хоча це не ваш автомобіль, можливий двійник.

Якщо належних, достатніх підстав для оскарження немає, то простіше буде сплатити протягом 10 банківських днів з моменту оримання постанови штраф на 50% менший ніж зазначено в постанові.

За інформацією експертів БПД