Як вберегти нерухомість від рейдерів?

Міністерство юстиції України розповіло власникам нерухомості, як уникнути рейдерського захоплення майна.

Насамперед об’єкт нерухомості має бути внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Адже трапляються випадки, коли громадяни, маючи лише паперове свідоцтво про приватизацію майна з реєстрацією БТІ (яке, до речі, є абсолютно легітимним), не звертаються за реєстрацією у реєстрі. Як правило, тут йдеться не про рейдерство в державних реєстрах, а про шахрайські дії, передусім – про підробку документів. Вносити відповідні дані до державних реєстрів сьогодні можуть нотаріуси та державні реєстратори.

На ресурсі «Онлайн будинок юстиції» працює сервіс «SMS-маяк» для моніторингу та своєчасного реагування на можливі порушення: https://online.minjust.gov.ua/sms/. У разі будь-яких дій з майном вам одразу надійде сповіщення – тоді терміново звертайтеся до державного реєстратора (нотаріуса)  із заявою про заборону вчинення таких дій.

Зупинити реєстраційні дії можна двома способами:

1) на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили;

2) більш оперативний спосіб – на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна (строк заборони – 15 днів, повторно можна подати через 5 днів від моменту поновлення реєстраційних дій).

Якщо ж уникнути правопорушення все ж не вдалося – звертайтеся зі скаргою до Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка розглядає скаргу протягом 30 днів, що дозволяє набагато швидше, ніж у судовому порядку, відновити справедливість та скасувати злочинні реєстраційні дії.