Як записується судове засідання при відключенні Інтернету або електроенергії

ДСАУ повідомила про порядок дій щодо здійснення технічної фіксації судового засідання у разі зникнення доступу до мережі Інтернет або електроживлення в суді.

У разі відсутності інтернет-зв’язку, що призводить до об’єктивної неможливості функціонування підсистеми відеоконференцзв’язку для фіксування судового засідання, але за наявності в суді електроживлення, слід використовувати наявні в суді технічні засоби фіксування судового засідання та програмне забезпечення, яке дозволяють здійснювати запис судового засідання без доступу до мережі Інтернет (локально). При застосуванні такого програмного забезпечення, слід керуватися інструкцією з його користування.

Технічний запис, створений у зазначений спосіб, та протокол (журнал) судового засідання в електронній формі вносяться до автоматизованої системи діловодства суду шляхом приєднання файлів до системного шаблону документу “Картка збереження технічного запису та протоколу (журналу) судового засідання” та обліковується за відповідною судовою справою. Після відновлення в суді доступу до мережі зв’язку, запис автоматично буде надіслано до централізованого файлового сховища ЄСІТС.

У випадку знеструмлення суду, що об’єктивно унеможливлює функціонування локального програмного забезпечення, складається акт в довільній формі про технічний збій в ході фіксування судового засідання, в якому зазначається дата, час та інші обставини виникнення інциденту, номер судової справи, в рамках якої було заплановане проведення судового засідання. Такий акт підписується секретарем судового засідання, керівником апарату суду та, за можливості, іншими фахівцями, які залучалися до вирішення технічної проблеми.

У випадках тривалого знеструмлення (понад 5 робочих днів) – слід керуватися процесуальним законодавством, пунктами 68, 95-98 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, пунктами 2.3.13, 2.3.55-2.3.58 Положення про автоматизовану систему документообігу суду та пунктом 5 розділу ІV Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання.