ЄСПЛ об’єднав справи «Україна та Нідерланди проти росії» та «Україна проти росії (Х)»

ЄСПЛ об’єднав у одне велике провадження дві справи:

  • «Україна та Нідерланди проти росії», у якій суд вже визнав окупацію рф східної України з 2014 року;
  • «Україна проти росії (Х)» щодо повномасштабного вторгнення.

Як пояснили у Мін’юсті, об’єднання справ однозначно має одразу кілька переваг:

  1. Пришвидшення розгляду справи щодо повномасштабного вторгнення «Україна проти Росії (Х)».
    25 січня 2023 року ЄСПЛ визнав прийнятною так звану справу по Донбасу і перейшов до її розгляду по суті. Відтак, після об’єднання зазначених справ ЄСПЛ перейде до стадії розгляду по суті справи «Україна проти Росії (Х)» і Україна вже «зекономила» щонайменше рік-два (а насправді набагато більше) у її дослідженні ЄСПЛ.
  2. Оптимізація процесу. Об’єднання забезпечить більш ефективний розгляд, оскільки деякі аспекти двох справ є подібними та взаємодоповнюваними. Вбивства, викрадення, тортури, посягання на приватне та сімейне життя, захоплення/знищення майна, дискримінація за мовою, віросповіданням, поглядами – все це частина офіційної політики росії з 2014 року, яка отримала продовження на територіях України, захоплених рф після 24.02.2022.
  3. Вивчення ЄСПЛ справи в більш глобальному контексті. Вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року існує не окремо від загального контексту і не перебуває «у вакуумі» саме по собі. Активна фаза російської агресії проти України почалась у 2014 році. Тобто, все це лягає в загальну «картину» та парадигму агресивних планів рф щодо нашої держави, і ЄСПЛ це вивчатиме комплексно.
  4. Ефективність рішення. Об’єднання двох справ допоможе отримати більш повне рішення, оскільки в одній справі будуть розглядатися різні аспекти порушення прав людини, які були скоєні росією в Україні та тривають з 2014 року, а деякі з них розвиваються за своїм характером.
  5. Збільшення ваги справи. Об’єднання справ може надати Україні більшу підтримку та платформу для просування її справи перед світовою спільнотою. Тут лише нагадаю, що у справі по Донбасу разом з Україною співзаявниками є Королівство Нідерланди, а стосовно заяви щодо повномасштабного вторгнення 26 держав заявили про бажання приєднатись як треті сторони.
  6. Зміцнення міжнародного права. Велике рішення ЄСПЛ може мати важливий вклад у зміцнення міжнародного права та правопорядку, оскільки в справі розглядаються не окремі порушення прав людини, а підрив росією принципів мирного співіснування та забезпечення прав людини як таких.

Отже, відтепер ЄСПЛ позглядає такі справи України проти агресора:

  • Україна п. росії (щодо Криму) за no.20958/14 та 38334/18
  • Україна та Нідерланди п. росії за no.8019/16, 43800/24, 28525 та 11055/22 щодо захоплення частини східної України з 2014 та повномасштабного вторгнення з лютого 2022
  • Україна п. росії (VIII) за no. 55855/18 щодо захоплення моряків
  • Україна п. росії (ІХ) за no. 10691/21 щодо політики вбивств опонентів