За незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення хочуть запровадити кримінальну відповідальність

За незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення заплановано передбачити кримінальну відповідальність – відповідний законопроект було схвалено урядом для передачі до парламенту.

Кримінальний кодекс пропонується доповнити новою статтею щодо переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню.

За незаконний експорт таких товарів у значних розмірах (якщо їх вартість у 200 і більше разів перевищуватиме НМДГ) законопроект передбачає штраф 8 – 20 тисяч НМДГ або позбавлення волі на строк до 3 років.

Штрафом 20 – 25 тисяч НМДГ або позбавленням волі на 3 – 6 років каратимуться особи, які вчинять порушення повторно, групи осіб за попередньою змовою, службові особи з використанням службового становища, раніше судимі за обговорюваний злочин. Таке ж покарання отримають особи за переміщення товарів у великому розмірі, вартість яких у 800 і більше разів перевищує НМДГ.

В уряді зазначили, що такі зміни необхідні для забезпечення товарами протиепідемічного призначення внутрішнього ринку, та очікують, що Верховна Рада у найближчі строки підтримає дану ініціативу.