За відсутність дитини в школі без поважних причин батьків можуть оштрафувати

Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для реагування відповідно до законодавства.

Якщо учень не відвідував навчальний заклад із поважних причин, то підтвердити їх слід медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або самого учня (для повнолітніх учнів). Ці документи зберігаються в особовій справі здобувача освіти протягом поточного навчального року.

Тобто, якщо дитина хворіла і тому не відвідувала школу, до навчального закладу потрібно надати медичну довідку. Якщо школяр перебував удома під наглядом батьків, підтвердженням стане заява від батька або матері.

Водночас за пропуск дитиною занять без поважної причини батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності. Відповідно до статті 184 КУпАП ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей передбачає накладення штрафу у розмірі від 850 до 1700 гривень. А якщо ситуація повториться протягом року – штраф становитиме уже від 1 700 до 5 100 гривень.

При цьому, якщо буде встановлена вина обох батьків, до відповідальності притягнуть і матір, і батька. Тож штраф у повному обсязі доведеться сплачувати кожному із батьків, пояснили фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги.