Пропонується посилити відповідальність за «харчове шахрайство»

Законопроект № 6248 «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» готується до розгляду у Верховній Раді.

Пропонуються зміни до чотирьох законів, які в цілому забезпечують удосконалення державне регулювання питань виробництва та введення в обіг харчових продуктів, державного контролю та надання споживачам інформації про харчові продукти.

Зокрема, передбачається запровадження нових визначень, наприклад, «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчовий продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту». 

Крім того, вперше пропонується запровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами на прикладі кращих практик європейського досвіду. Це дасть можливість споживачу бути вчасно поінформованим про результати державного контролю (нагляду) та робити свідомий вибір щодо отримання послуг.

Серед інших важливих змін:

  • зменшення регуляторного навантаження на органи сертифікації органічної продукції;
  • реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо;
  • посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;
  • посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства тощо.

Законопроект розроблено з урахуванням досвіду світових практик у сфері гарантування безпечності харчових продуктів.