Закон про «пакунок малюка»: визначено вартість та можливість отримання грошима

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України »Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги »пакунок малюка».

Види державної допомоги сім’ям з дітьми доповнено «пакунком малюка», під яким розуміється державна одноразова натуральна допомога, що надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Вартість «пакунку малюка» становить не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до  6 років.

Видача проводиться у закладі охорони здоров’я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування, працівником закладу охорони здоров’я, уповноваженим на це адміністрацією відповідного закладу. У разі відсутності у закладі «пакунків» видача проводиться місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання або перебування отримувача допомоги «пакунок малюка» на підставі його особистої письмової заяви.

Також уточнено перелік отримувачів «пакунку малюка» в разі відсутності батьків: усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини.

З  1 липня 2021 року можна буде за бажанням отримувати виплату грошової компенсації замість натуральної форми.