Законопроект щодо посилення відповідальності за брехню в деклараціях отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії

Законопроект № 4651 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», прийнятий за основу в квітні, отримав схвальну експертну оцінку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія).

Проект посилює відповідальність за надання недостовірної інформації в деклараціях – зокрема, повертає покарання у вигляді позбавлення волі, яке було скасовано рішенням Конституційного Суду у жовтні 2020 року, що мало негативний вплив на антикорупційну інфраструктуру України.

За умисне неправдиве декларування посадовця можуть покарати штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до 2 років, якщо розбіжності з реальними статками становитимуть від 1,1 млн грн до 4,5 млн грн. Якщо розбіжності понад 4,5 млн грн, правопорушнику також загрожуватиме позбавлення волі на строк до 2 років. Водночас за умисне неподання декларації законопроект передбачає, додатково до штрафів та громадських робіт, покарання у вигляді ув’язнення до 2 років.

Позитивний відгук отримали й інші нововведення:

  • включення декларування недостовірної інформації до переліку корупційних правопорушень;
  • уточнення переліку осіб, які можуть нести відповідальність за ці правопорушення (що дасть змогу забезпечити відповідальність для осіб, які вже не обіймають посад, проте, згідно із законом, подають декларації після припинення повноважень);
  • збільшення строків давності за окремими правопорушеннями до 3 років внаслідок посилення покарання.

Крім того, експерти Венеціанської комісії зауважили, що існує спосіб, як уможливити посилене покарання для осіб, які подали недостовірні декларації за 2020 рік. Вони наголосили, що принцип заборони зворотної дії закону в часі не перешкоджає законодавцю вимагати від службовців подати додаткову майнову декларацію відповідно до нових правил або підтвердити достовірність раніше поданої. Саме до таких декларацій можуть бути застосовані нові положення Кримінального кодексу.