Засідання Вищої ради правосуддя 9 травня 2023 року: що вирішили?

У засіданні Вищої ради правосуддя взяли участь 15 членів Ради: Г.Усик, Д.Лук’янов, О.Блажівська, Ю.Бокова, Т.Бондаренко, С.Бурлаков, О.Кандзюба, А.Котелевець, Р.Маселко, О.Мельник, М.Мороз, І.Плахтій, О.Попікова, В.Саліхов, О.Сасевич.

1. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ІГНАТЧЕНКО Ніну Володимирівну з посади судді Київського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

2. Вища рада правосуддя вирішила заяву ЛОМЕЙКА Віталія Валерійовича про звільнення з посади судді Чернігівського районного суду Запорізької області за власним бажанням залишити без розгляду.

3. Вища рада правосуддя вирішила звільнити МАЛІЧЕНКА Василя Володимировича з посади судді Полтавського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

4. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ПАНЧЕНКО Ольгу Михайлівну з посади судді Третього апеляційного адміністративного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

5. Вища рада правосуддя вирішила звільнити МАХЛАЙ Людмилу Дмитрівну з посади судді Київського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

6. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ОКСЮТУ Тараса Григоровича з посади судді Солом’янського районного суду міста Києва у зв’язку з поданням заяви про відставку.

7. Вища рада правосуддя вирішила звільнити САВЧЕНКА Сергія Івановича з посади судді Київського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

8. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ШТЕЛИК Світлану Павлівну з посади судді Верховного Суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

9. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ПАВЛЕНКО Оксану Петрівну з посади судді Київського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

10. Вища рада правосуддя вирішила звільнити ХІЛЬ Ларису Миколаївну з посади судді Полтавського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

11. Вища рада правосуддя вирішила відмовити у переведенні судді Господарського суду Херсонської області ПРИГУЗИ Павла Дмитровича без конкурсу на постійне місце роботи на посаді судді Господарського суду Закарпатської області.

12. Вища рада правосуддя вирішила згоду судді Добропільського міськрайонного суду Донецької області ХОМЕНКА Дмитра Євгеновича на відрядження до Котелевського районного суду Полтавської області для здійснення правосуддя та додані до неї матеріали залишити без розгляду.

13. Вища рада правосуддя вирішила достроково закінчити відрядження судді Чугуївського міського суду Харківської області ОБОЛЄНСЬКОЇ Світлани Анатоліївни до Чутівського районного суду Полтавської області з 18 травня 2023 року.
Доручити Державній судовій адміністрації України здійснити перерозподіл видатків між судами.

14. Вища рада правосуддя вирішила затвердити висновок члена Вищої ради правосуддя Лук’янова Дмитра Васильовича про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Львівського окружного адміністративного суду ГАВДИКА Зіновія Володимировича (вхідний № 253/0/6-23 від 4 квітня 2023 року).

15. Вища рада правосуддя ухвалила відкласти розгляд висновку члена Вищої ради правосуддя Сасевича Олександра Михайловича про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленнями судді Васильківського міськрайонного суду Київської області КОВБЕЛЯ Максима Миколайовича (вхідний № 119/0/6-22 від 8 лютого 2022 року, вхідний № 98/0/6-23 від 10 лютого 2023 року).

16. Вища рада правосуддя вирішила повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області повернути до Державної судової адміністрації України.

17. Вища рада правосуддя вирішила розпочати процедуру відрядження судді до Олевського районного суду Житомирської області.
Затвердити текст оголошення про початок процедури відрядження судді та оприлюднити його на вебсайті Вищої ради правосуддя.

18. Вища рада правосуддя вирішила повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області повернути до Державної судової адміністрації України.

19. Вища рада правосуддя вирішила продовжити до 19 травня 2023 року строк надання суддями згоди на відрядження до Ленінського районного суду міста Кіровограда.
Затвердити текст оголошення про продовження строку надання суддями згоди на відрядження до Ленінського районного суду міста Кіровограда та оприлюднити його на вебсайті Вищої ради правосуддя.

20. Вища рада правосуддя вирішила утворити робочу групу з оцінювання корупційних ризиків у діяльності Вищої ради правосуддя у складі, що додається.
Затвердити Положення про робочу групу з оцінювання корупційних ризиків у діяльності Вищої ради правосуддя, що додається.
Визнати таким, що втратило чинність, рішення Вищої ради правосуддя від 12 січня 2021 року № 17/0/15-21 «Про комісію з оцінки корупційних ризиків у діяльності Вищої ради правосуддя».

21. Вища рада правосуддя вирішила погодити встановлення надбавки за інтенсивність праці пропорційно відпрацьованому часу у травні 2023 року ПАРХАЦЬКІЙ Тетяні Миколаївні, керівнику секретаріату Вищої ради правосуддя, СЕРЬОГІНУ Олександру Юрійовичу, заступнику керівника секретаріату – начальнику відділу з питань запобігання і виявлення корупції секретаріату Вищої ради правосуддя.

22. Вища рада правосуддя вирішила погодити перерозподіл видатків державного бюджету за кодами економічної класифікації видатків 2113 «Суддівська винагорода» та 2120 «Нарахування на оплату праці» в розрізі територіальних управлінь Державної судової адміністрації України щодо місцевих загальних судів згідно з додатком до листа в. о. Голови Державної судової адміністрації України від 27 квітня 2023 року № 11-5062/23.
Погодити перерозподіл видатків державного бюджету за кодами економічної класифікації видатків 2113 «Суддівська винагорода» та 2120 «Нарахування на оплату праці» в розрізі територіальних управлінь Державної судової адміністрації України щодо місцевих загальних судів згідно з додатком до листа в. о. Голови Державної судової адміністрації України від 5 травня 2023 року № 11-5392/23.
Копію рішення надіслати Державній судовій адміністрації України.

Вища рада правосуддя не включила до порядку денного засідання питання про:
– звільнення МЕЛЬНИК Ірини Геннадіївни з посади судді Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області (відряджена для здійснення правосуддя до Деснянського районного суду міста Києва) у зв’язку з поданням заяви про відставку;
– звільнення ПАНЧЕНКА Олександра Олександровича з посади судді Полтавського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку;
– звільнення ТРОЯНОВСЬКОЇ Галини Сергіївни з посади судді Житомирського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку;
– звільнення РИБАКА Микити Анатолійовича з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва  у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням;
– затвердження висновків члена Вищої ради правосуддя про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленнями судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду ПЄСКОВА В’ячеслава Геннадійовича (вхідний № 231/0/6-23 від 29 березня 2023 року), судді Балтського районного суду Одеської області ІЛЬНІЦЬКОЇ Оксани Миколаївни (вхідний № 275/0/6-23 від 10 квітня 2023 року).