Завершено розслідування щодо підозрюваного у держзраді ексначальника Головного управління СБУ в АР Крим

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування за підозрою колишнього начальника Головного управління СБУ в АР Крим – офіцера з особливих доручень І категорії групи помічників та консультантів керівництва СБУ Апарату Голови Служби безпеки України.
Йому інкриміновано участь у злочинній організації, державну зраду, самовільне залишення місця служби військовослужбовцем, заволодіння зброєю та бойовими припасами, незаконне зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 3 ст. 255, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК України).
Розслідуванням встановлено, що підозрюваний був залучений до негласної співпраці з представниками держави-агресора. Будучи активним учасником злочинної організації та діючи під керівництвом працівників ФСБ РФ, він систематично надавав інформацію про процеси, які відбуваються в державі і безпосередньо в СБУ з метою впливу на них.
До складу цієї злочинної організації також входив колишній заступник секретаря РНБО України, який на даний час перебуває у розшуку та знаходиться на території РФ.
Заздалегідь знаючи про плани збройних сил РФ здійснити напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, підозрюваний умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив інформувати з цього приводу центральне управління СБУ.
У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби підлеглих інформувати керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вживши жодних заходів для захисту державного суверенітету.
Наразі підозрюваний перебуває під вартою.
Стороні захисту в порядку ст. 290 КПК України відкрито матеріали досудового розслідування. Після завершення ознайомлення з матеріалами розслідування обвинувальний акт буде передано до суду.
Досудове розслідування – ГСУ ДБР.