п'ятниця, 14 грудня 2018
  • Київ 21:42
  • Нью-Йорк 14:42
  • Лондон 19:42
  • Токіо 4:42
  • Москва 22:42
Надія Вороницька-Гайдак

“Маски шоу стоп – 2!” Хотіти як краще вийшло як завжди…

Майже місяць минув з того часу, як вступивв силу  ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» № 8490, більше відомий в народі під назвою «МАСКИ ШОУ СТОП-2».

Як на мене, цей закон не на багато цікавіший ніж “МАСКИ ШОУ СТОП” який, як визнає більшість юристів да і самих депутатів, з тріском провалився. Але намаючись реабілітуватись перед бізнесом та громадськістю, а заодно і нагадити прокурорам та слідчим: “Що хлопці з дівчатами, Ви звичайно молодці…, але не забувайте що документи підписуете ВИ і “бешкетуєте” теж ВИ! ТОЖ І ВІДПОВІДАТИ ДОВЕДЕТЬСЯ ВАМ…!” На фоні цього всього в “МАСКАХ-2” і зявилось положення, що слідчий або прокурор, який веде себе “незаконно” по відношенню до особи, після того, як суд винесе рішення про компенсацію…, має  заплатити за такі порушення з власної кишені!

Все це було б добре, якби не одне АЛЕ…, а саме ст. 56 Конституції України, яка говорить що кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб.  

От і виходить, що МАСКИ ШОУ СТОП -2 напряму порушують норми Конституції, а депутати намагаються перекласти відповідальність з держави на плечі конкретної особи. Враховуючи той факт, що більшість випадків порушення прав осіб відбувається під час вилучення майна обшуку, негласних слідчих дій, виконання ухвали про тимчасовий доступ, затримання особи, арешту майна та банківських рахунків, арешту лімітів ПДВ тощо…  То отримати компенсацію в таких випадких взагалі є досить примарним, тому що в більшості випадків слідчий і прокурор діють в межах повноважень наданих їм ухвалою слідчого судді, тож якщо вони і “порушують” закон то прикраваючись ухвалою слідчого судді. І у випадку предявлення претензій всі з подивом заявлятю: “Так це ж не я! Я взагалі не мав наміру щось там робити, але ухвала передбачає!”

ТА ДАМ!!!…, а от про відповідальність суддів всі і забули. 

Тепер змоделюємо ситуацію за якої.., навіть мені таки і вдалось отримати рішення суду, за яким слідчи чи прокурор зобов’язаний виплати певну суму як компенсацію…

УВАГА ПИТАННЯ: “Як довго я буду це отримувати? Особливо якщо таких потерпілих буде хоча б чоловік 10!”

Фактично маємо ситуацію, за якої на папері написано красиво, а на практиці все не так і райдужно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *