Чи може Україна повертати біженців призовного віку з-за кордону?

post-img

1 хв читати

Необхідність повернення чоловіків призовного віку з-за кордону: це питання дедалі частіше піднімається на різних рівнях. У новому проєкті закону про мобілізацію йдеться про зміни, передбачені і для українців за кордоном. Зокрема, військовозобов’язаним громадянам України від 18 до 60 років в інших країнах не надаватимуть консульські послуги, якщо вони не матимуть військово-облікових документів. Наскільки реальна ця перспектива розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. 

Теоретично така можливість існує, але на практиці це – нереально. Якщо держава задіє такий механізм, то мова йтиме буквально про десятки громадян. Це ті чоловіки, про яких буде достеменно відомо, що вони вчинили кримінальне правопорушення. Тоді правоохоронці порушують кримінальне провадження і висувають так званий ордер на екстрадицію до держави, щоб надалі піддати підозрюваного кримінальному переслідуванню”, – каже юрист.

За словами Олександра Павліченка нині, за різними оцінками, за межами України перебуває до одного мільйона чоловіків призовного віку. І вже є заяви від влади Чехії та Німеччини про те, що в їхніх країнах не будуть відповідати на екстрадиційні запити в межах подібних проваджень.

Цей механізм – нікчемний. Держава його не застосовуватиме, зважаючи на безперспективність. Нині немає правового способу повернення українських чоловіків призовного віку з-за кордону. Більше того, немає чіткого визначення хто ж такий ухилянт. Велика частина чоловіків виїхала за кордон з дозвільними документами.  Це великий спектр підстав: і звільнення від мобілізації за станом здоров’я, інвалідність, сімейні обставини. Тому зараз «просіяти» всіх через решето і відділити ухилянтів просто неможливо, – пояснив Олександр Павліченко.

Правозахисники наголошують: екстрадиційному арешту передує рішення місцевих судів країн перебування. І якщо людина, відносно якої виданий ордер, вкаже, що екстрадиція пов’язана з питанням призову, то це одразу стане бар’єром для позитивної ухвали іноземцями.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua