Чи законне рішення призупинити надання консульських послуг призовникам: роз’яснення адвоката

post-img

3 хв читати

Доручення Міністерства закордонних справ України про те, щоб в українських консульствах перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг, є незаконним.

Про це hromadske сказав керівний партнер юридичної консалтингової компанії «Де-юре», адвокат Григорій Трипульський.

«Це обмеження цілком не є легітимним. Воно порушує права громадян України. І навіть та заява, яку зробив [Дмитро] Кулеба, на мій погляд, не достойна міністра. Якогось суспільного діяча — так, але не міністра», — вважає юрист.

Так, закон про мобілізацію, який нещодавно підписав президент Володимир Зеленський, містить норму про обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів. Водночас він іще має набути чинності, а це буде 18 травня.

«Коли громадянин України виїхав цілком легально, і, наприклад, проживає десь за кордоном, отримав візу, отримав дозвіл на проживання і, наприклад, платить усі податки в Україну, він поки що нічого не порушує», — наголошує Трипульський.

І додає, що навіть після набуття чинності закону призовники за кордоном не будуть автоматично вважатися порушниками, адже в них буде ще 60 днів для того, що внести дані до е-реєстру.

«Влада повинна працювати в бік закону, який ухвалює. Мені здається, що ці коментарі міністра помилкові й будуть скасовані», — додав юрист.

Про що йдеться?

У деяких українських консульствах перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що так виконують законодавство України щодо мобілізації.

«Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас у країні війна», — каже Кулеба.

На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від «обовʼязків перед Батьківщиною», зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua