Для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги зʼявилася нова підстава

2 хв читати

Надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено. 28 червня у звʼязку з офіційним опублікуванням набрав чинності Закон від 23.05.2024 № 3757-IX «Про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» щодо уточнення підстав припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги».

Проект цього Закону раніше був підготовлений у Національній асоціації адвокатів України, запропонований підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету ВР з питань правової політики та був унесений народними депутатами до парламенту (проект № 11186).

Про це повідомляє НААУ.

Ним вирішена проблема оплати послуг адвокатам БПД. Адже в окремих випадках, передбачених ст. 335 КПК (обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період), суд зупиняв судове провадження (відповідно до моменту розшуку обвинуваченого, його видужання або звільнення з військової служби).

Водночас, оплата адвокатам системи БПД та відшкодування витрат здійснюється лише у разі закінчення стадії провадження або у випадку дострокового припинення дії доручення. Але видане доручення формально продовжувало діяти, бо центри БПД не мали необхідних повноважень для його припинення.

Тож адвокати протягом невизначеного строку не могли отримати оплату за вже надані ними послуги, адже у законі бракувало відповідної підстави.

Національна асоціація адвокатів України висловила вдячність профільному комітету парламенту та всім народним депутатам, які підтримали ініціативу з усунення цієї законодавчої прогалини.

Без автора