НБУ вніс деякі зміни щодо захисту прав споживачів фінансових послуг

post-img

1 хв читати

Національний банк України вніс редакційні зміни до деяких нормативно-правових актів з питань захисту прав споживачів та уточнив вимоги до переддоговірного інформування споживачів та їх договірних відносин з надавачами фінансових послуг.

Зміни зроблені на виконання законів “Про фінансові послуги та фінансові компанії” та “Про страхування”.

Розкриття на переддоговірному етапі інформації про право споживача після припинення дії договору про надання фінансової послуги (включно з припиненням у зв’язку із завершенням строку дії, розірванням або виконанням такого договору) звернутися до фінансової установи із запитом на інформацію (довідку), що стосується виконання сторонами своїх зобов’язань, посилить захист прав та інтересів споживачів фінансових послуг.

Окреме інформування споживачів про порядок повернення кредиту передбачене для небанківських кредитодавців – страховиків, які надають споживчий кредит у межах та під заставу викупної суми за договором страхування життя з накопичувальною складовою.

Договірні умови банків зі споживачами доповнено обов’язком банку повідомити споживача про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом за договором про споживчий кредит у формі кредитування банківського рахунку або кредитної лінії, яка надається банком.

Відповідні постанови від 14 березня 2024 року № 27 та № 28 набрали чинності з 20 березня 2024 року.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua