НБУ знизив облікову ставку

post-img

1 хв читати

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня 2024 року.

Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом’якшення процентної політики, зазначили в НБУ.

Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції.

Зокрема, НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами (ДС) як дієвий елемент операційного дизайну процентної політики, що довів свою ефективність за останній рік. Водночас в умовах циклу пом’якшення процентної політики та стійкого уповільнення інфляції необхідність у суттєвій різниці між ставкою за цією операцію та обліковою ставкою зменшується. З огляду на це НБУ знижує ставку за тримісячними ДС на 1,5 в. п. – до 17,5%. Крім того, НБУ зменшує ставку за кредитами рефінансування на 1,5 в. п.  – до 19,5%. Ставка за ДС овернайт і надалі відповідатиме рівню облікової ставки.

НБУ за потреби продовжить модифікувати параметри операцій з тримісячними ДС. Зокрема, з 19 квітня для визначення ліміту вкладень банків у тримісячні ДС приріст гривневих депозитів фізичних осіб строком понад 93 дні розраховуватиметься за останні 12 місяців (а не з 4 квітня 2023 року, як це відбувається зараз). Це стимулюватиме банки нарощувати портфелі строкових гривневих депозитів населення, що важливо для підтримання курсової стійкості та захисту міжнародних резервів.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 25 квітня.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua