Підготовлено новий проект Закону «Про залізничний транспорт»

2 хв читати

У Комітеті ВР з питань транспорту та інфраструктури відбулося попереднє обговорення оновленого тексту проекту Закону України «Про залізничний транспорт України» та підготовка нової редакції до реєстрації у парламенті.

Галузевий Закон про залізничний транспорт є одним із пріоритетних у сфері транспорту, ухвалення якого визначено як завдання відповідно до міжнародних зобов’язань України: в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, плану для Ukraine Facility, меморандуму з МВФ та залучення коштів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації системного проекту DPL «Позика на підтримку політики розвитку «Основи зростання» у розмірі 1,5 млрд дол. США.

На розгляді у Комітеті були два законопроекти «Про залізничний транспорт України», подані народними депутатами України: № 1196 та № 1196-1. 10.04.2024 Комітет ці законопроєкти розглянув та у висновку відзначив, що їх положення потребують суттєвих змін і не можуть бути прийняті у поточних редакціях з огляду на висловлені до законопроєктів зауваження та пропозиції, необхідність наближення національного законодавства до оновленого законодавства ЄС у сфері залізничного транспорту, а також на реалії та виклики сьогодення, особливості функціонування залізничного транспорту в умовах воєнного стану та в післявоєнний час. 25.04.2024 ВР відхилила ці законопроекти.

Протягом березня та квітня у Комітеті відбулося декілька зустрічей з представниками Світового Банку та Європейської Комісії щодо виконання наших зобов’язань з прийняття цього Закону. За результатами цих зустрічей було окреслено дорожню карту та було домовлено, що перед реєстрацією у Верховній Раді нового проекту буде проведено його обговорення з усіма ключовими стейкхолдерами та бізнесом.

Робочою групою за участю представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, АТ «Українська залізниця» та Комітету підготовлено текст проекту Закону України «Про залізничний транспорт України» в новій редакції.

Мета проєкту Закону:

– підвищення ефективності управління та функціонування залізничного транспорту;
– лібералізація у цій сфері та створення умов для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень;
– покращення якості і доступності послуг перевезень залізницею.

Напрацьований законопроєкт презентує нову модель ринку залізничних перевезень, подібну до європейських залізничних систем, та спрямований на виконання Угоди про асоціацію, згідно з якою Україна має імплементувати в національне транспортне законодавство положення основних актів права ЄС (директив, регламентів) в сфері залізничного транспорту.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua