Про виконавче провадження

post-img

1 хв читати

Виконавче провадження за період повномасштабної війни в Україні зазнало неабияких змін. Ще з березня 2022 року Верховною Радою України прийнято ряд законів, які значно обмежують дії виконавців у виконавчому провадженні та надають додаткові «пільги» боржникам. Звісно, станом на березень 2022 року такі послаблення були дуже актуальними, адже населення країни перебувало, м’яко кажучи, в стані збентеження, тож реалізація майна боржників та повне блокування рахунків були, на мій погляд, дійсно недоречними.

Власне, з цих же переконань вже у березні ухвалено зміни до Закону України «Про виконавче провадження», якими на період дії воєнного стану заборонено звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни російської федерації), фізичним особам дозволено здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень, а юридичним – видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт, виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також заборонено відкриття виконавчих провадження на тимчасово окупованих територіях.  Пізніше в Україні було визначено території, на яких проводяться бойові дії, та вирішено відкриття виконавчих проваджень, а також вчинення заходів примусового виконання, заборонити і на таких територіях.

Також внесено зміни до Закону України «Про іпотеку» – зупинено дії статей, які передбачають реалізацію іпотеки, яка була видана за споживчими кредитами, та виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку.

Влітку внесені додаткові зміни, яким заборонено примусове виконання виконавчих написів нотаріусів та зупинено дію постанов виконавців щодо тимчасового обмеження права виїзду боржників за межі України та користування зброєю.

Більше року повномасштабної війни діяли вищевказані обмеження, однак час минає, життя продовжується, вся країна пристосовується до нових реалій. Тож настав час змін і в площині виконавчого провадження.

11 квітня 2023 року Верховною Радою України ухвалено Закон № 3048-ІХ, що набрав чинності 06 травня 2023 року. Цей Закон приніс значні зміни в процедуру виконавчого провадження на період воєнного стану та вирішив проблему виконавців, виконавчий округ яких опинився на тимчасово окупованих територіях України та на територіях, де ведуться бойові дії.

Трошки детальніше щодо здійснення діяльності приватними виконавцями Донецької, Луганської та Херсонської областей – вказаний Закон фактично дозволив виконавцям продовжувати працювати та змінювати виконавчий округ за наявності відкритих виконавчих проваджень, що раніше було не можливо. На мій погляд, це дуже необхідні зміни, адже приватні виконавці, здійснюючи свою діяльність, сплачують податки до Державного бюджету України, створюють робочі місця, що є надважливим для України, і діяльність приватного виконавця на сьогодні дає  позитивні наслідки для сфери примусового виконання в цілому.

Зміни, які внесені до Закону України «Про виконавче провадження», поступово розблоковують діяльність виконавців, тож з набранням чинності Законом № 3048-ІХ виконавці мають можливість звертати стягнення на заробітну плату боржників,  продовжувати виконувати виконавчі написи нотаріусів, що вже перебувають на виконанні, приймати до виконання всі виконавчі написи, крім тих, які вчинені на кредитних договорах, що не посвідчені нотаріально. Такі зміни є дуже важливим для такої категорії стягувачів, як лізингові компанії, банківський та аграрний сектор, які мають можливість звернутись з виконавчими написами про звернення стягнення на предмет лізингу, застави, а також виконання аграрних розписок відповідно, а також фізичних осіб, які мають намір стягнути кошти за договорами позики. Більше року реалізація свого права в позасудовому порядку вказаними стягувачами була недоступною.

Найбільше галасу в сфері примусового виконання та серед боржників фізичних осіб наробили зміни щодо чинності дії арештів накладених на рахунки боржників. Законом визначено, що  фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій.

Як вже було вказано, з березня 2022 року по квітень 2023 року боржники мали можливість користуватись коштами на рахунках без урахування  арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень, тому з набранням чинності відповідними законодавчими змінами банківські установи фактично в один момент відновили дію арештів на рахунках боржників, які за рік фактичної відсутності арештів на рахунках «забули» про свої зобов’язання.

Дійсно, сьогодні виконавці працюють над тим, щоб якомога швидше та в рамках закону опрацювати заяви боржників на  розблокування рахунків, однак в нашій державі хотілось би бачити більш свідоме  та європейське ставлення сторін виконавчого провадження до своїх обов’язків та нагадати про те, що боргові зобов’язання не мають властивості  розчинятись у повітрі та  повинні бути виконаними, незважаючи на обставини.