Пропонується запровадити перевірки мобінгу на роботі

post-img

1 хв читати

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект № 11044, яким пропонується встановити, що в період дії воєнного стану Держпраці може проводити перевірки для виявлення неоформлених трудових відносин, вчинення мобінгу та законності припинення трудових договорів.

Контролюючі органі зможуть перевіряти юридичних осіб незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичних осіб, які використовують найману працю. Для цього буде потрібна заява працівника чи профспілки.

Повідомляється, що за 2023 рік до Державної служби з питань праці та територіальних органів надійшло 553 звернення щодо ознак мобінгу.

Нагадаємо, що в Україні 23 грудня 2022 року набрав чинності закон №2806-ІХ, яким встановлюється адміністративна відповідальність за мобінг.

Мобінг — це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків. Такі дії можуть проявлятись у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua