Реалізувати участь представника бізнес-омбудсмена на обшуках нереально: Комітет НААУ з питань кримінального права та процесу

post-img

4 хв читати

Аби захистити бізнес від зловживань правоохоронців під час обшуків, Уряд хоче долучити до кримінального процесу інститут бізнес-омбудсмена. Але можливість практичної реалізації цього благого наміру викликає великі сумніви.

У Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу загалом схвально оцінили проект Закону №10440 від 29.01.2024 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення роботи Бюро економічної безпеки України». Документ заслуговує на підтримку, втім, окремі його положення потребують доопрацювання.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Проектом зокрема пропонується, аби такі слідчі дії як обшук володіння та тимчасовий доступ до речей і документів (ст. ст. 165, 236 КПК), якщо вони проводяться стосовно суб’єкта підприємницької діяльності, здійснювалися у присутності представника Ради бізнес-омбудсмена (РБО). Це, за задумом авторів ініціативи, має захистити бізнес від порушень з боку правоохоронців. Слідчий, прокурор повідомлятимуть РБО про такі слідчі дії за 4 години до їх початку. Представник РБО буде користуватися правами і виконувати обов’язки, передбачені цим КПК для представника юридичної особи.  Водночас, нез’явлення представника РБО не перешкоджатиме виконанню ухвали про дозвіл на обшук або про тимчасовий доступ до речей і документів.

У Комітеті НААУ висловили сумніви у можливості реалізації цих норм на практиці, оскільки за даними офіційного сайту РБО, команда установи складається лише з 32-х фахівців.

Окремо звертається увага на обмежені (порівняно із адвокатами) повноваження представника РБО. А це не може гарантувати дотримання прав субʼєктів господарювання. Сам же факт участі представника Ради жодним чином не зупинить орган досудового розслідування від можливих протиправних дій.

Окрім цього, РБО було утворено постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 691. Нею ж визначені завдання, функції та повноваження постійно діючого консультативно-дорадчого органу Кабміну. І це ставить норми КПК у залежність від підзаконного акта, що є нелогічним і може бути предметом маніпуляцій.

21 лютого Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності підтримав проект №10440, тож зауваження та пропозиції, висловлені НААУ, можуть бути використані під час доопрацювання законопроекту у разі його схвалення парламентом за основу.

Довідково. Відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабміну від 26.11.2014 № 691, Раду бізнес-омбудсмена створено з метою сприяння прозорості діяльності органів державної влади, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їх управління, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва.

Основним завданнями РБО є:

  • прийняття та розгляд скарг від суб’єктів підприємництва на дії або бездіяльність, зокрема рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їх управління, а також їх посадових осіб;
  • надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування рекомендацій щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності з метою її вдосконалення та поліпшення умов провадження підприємницької діяльності, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва;
  • надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання, що належать до сфери їх управління, рекомендацій щодо удосконалення та оптимізації процедур та/або способу, у який вони виконують свої повноваження, провадять підприємницьку чи іншу діяльність.

До складу Ради входять бізнес-омбудсмен, два його заступники та працівники секретаріату, яких РБО може відповідно до її потреб наймати на роботу.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua