Що робити у випадку ДТП? Поради юриста

post-img

2 хв читати

Кількість автомобілів в Україні постійно зростає – відповідно, збільшується число дорожньо-транспортних пригод, які є одним із найбільших ризиків у сучасному суспільстві. Згідно із дослідженнями, великий водійський стаж зовсім не зменшує вірогідність потрапляння до ДТП, а навіть навпаки – у досвідчених водіїв з’являється велика самовпевненість в собі та в своїх водійських здібностях, вони менше звертають увагу на дорожню обстановку та природні умови під час керування транспортним засобом. Від потрапляння в ДТП не застрахований ніхто, навіть люди, які не мають власних транспортних засобів.

Те, якими повинні бути першочергові дії після дорожньо-транспортної пригоди, залежить від ролі особи в ній (водій, пасажир, пішохід, велосипедист). Можна виділити загальні правила поводження в ДТП, адже від ваших дій залежать юридичні наслідки події.

Передусім, діяти необхідно згідно Правил дорожнього руху України, які є основою безпеки на дорозі, основним дорожнім законом для водія та інших учасників руху.

В жодному випадку не можна тікати з місця пригоди. Навіть на найменших вуличках, фасадах будівель чи стовпах електромереж можуть бути розміщені камери зовнішнього спостереження. Автомобілі, які рухаються по проїзній частині чи просто припарковані поруч з місцем ДТП, можуть бути обладнані відеореєстраторами. Таким чином, втеча з місця події не допоможе уникнути від неприємностей, а навпаки, ускладнить ваше становище та вірогідність притягнення до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Правила поведінки при ДТП:

1. В жодному разі не змінюйте положення транспортного засобу, не забирайте його з проїжджої частини, навіть у разі, коли він утруднює рух іншим учасникам. Увімкніть аварійний сигнал на автомобілі та поставте попереджувальний знак перед місцем ДТП: у населеному пункті за 20 метрів, за населеним пунктом – 40 метрів.

2. Якщо внаслідок ДТП є постраждалі – потрібно одразу викликати швидку медичну допомогу. Надати першу медичну допомогу варто самостійно, інакше ви можете також бути притягнуті до кримінальної відповідальності за невиконання вищезазначених дій. У виключних випадках можна відвезти постраждалих до лікарні навіть на власному автомобілі, але обов’язково повернутися на місце пригоди. Перед тим, як везти потерпілого до лікарні на власному транспорті, обов’язково зафіксуйте положення автомобіля – фотозйомка, позначення місця крейдою або фарбою.

3. Повідомте працівників поліції про ДТП, по можливості – із зазначенням якомога точніших даних учасників події та транспортних засобів.

4. Дочекайтеся приїзду працівників патрульної поліції. Викликайте захисника для надання юридичної допомоги. Зателефонувати адвокату потрібно, незважаючи на те, чи є у вас юридичні знання, чи ні. Варто зв’язатися саме з адвокатом, який має достатній досвід у справах по ДТП, може спершу порадити щось дистанційно, а в подальшому по приїзду на місце пригоди надати кваліфіковану юридичну допомогу. Запам’ятайте: навіть якщо ви дуже впевнені у свій правоті – не завжди це відповідає реальності. ДТП – це великий стрес, під час якого люди дуже часто не розуміють, що відбувається навколо/

5. Запишіть усі контактні та паспортні дані свідків, очевидців ДТП. Надані ними покази під час відбирання пояснення та в подальшому на допиті будуть дуже важливими для встановлення істини по справі.

6. Слідкуйте щоб докази не були знищені, а офіційні документи були правильно складені. Від цього, насамперед, залежить доказова база вини водія, який спричинив ДТП, та в подальшому – виплата компенсації збитків внаслідок пригоди.