Стратегія продовольчої безпеки України до 2027 року містить 3 ключові цілі
/ 25 Липня 09:35
2 хв читати
КМУ схвалив Стратегію продовольчої безпеки України на період до 2027 року та план заходів з її реалізації.
Стратегія містить три ключові цілі:
1. Наповнення ринку агропродукції. Передбачена підтримка виробників, зокрема органічної продукції. Поступове заміщення імпорту і відновлення підприємств харчової промисловості.
2. Забезпечення доступності продовольства для всіх груп населення України. Зменшення частки продовольства в структурі витрат українців.
3. Посилення продовольчої безпеки. Наповнення державних резервів продуктами, створення системи моніторингу продовольчої безпеки, пріоритетне розмінування сільгоспземель, адаптації до змін клімату та інше.
Досягнення визначених Стратегією цілей передбачається двома етапами:
- 2024 – 2026 роки – формування та здійснення заходів підтримки виробників, спрямованих на розвиток галузей агропромислового комплексу, зокрема, виробників органічної продукції;
- протягом 2027 року – відновлення підприємств харчової промисловості на рівні об’єднаних територіальних громад, адміністративно-територіальних одиниць та держави в цілому.
Очікується, що реалізація Стратегії дасть можливість сформувати стійку до загроз систему продовольчої безпеки держави; створити умови для продовольчої незалежності країни і сталого розвитку аграрного сектору економіки; забезпечити повноцінний доступ населення до безпечних харчових продуктів у достатній кількості.